Hyperlapse: het nieuwe Timelapse fenomeenIedereen weet ondertussen wel wat een “timelapse” film is, maar de “hyperlapse” techniek is de laatste tijd enorm populair aan het worden onder de filmmakers.

Een hyperlapse is eigenlijk een combinatie van een “timelapse” met een “stop-motion” techniek, waarbij er extra dynamische “glij, rotatie en zoom” effecten aan de film worden toegevoegd.
Bij een normale timelapse worden de verschillende foto’s genomen vanop 1 locatie, terwijl bij een hyperlapse er nog een stap verder wordt gegaan door ook de camera over een aanzienlijke afstand te verplaatsen met elk shot.
Hierdoor wordt er een enorme complexiteit van beweging aan de film toegevoegd.
Het effect is ronduit indrukwekkend te noemen ! :-)

De methode is helemaal niet nieuw, maar wint sinds de laatste maanden enorm aan populariteit.

Het concept is niet eenvoudig uit te leggen, maar het zelf bekijken is het gemakkelijkste om het te begrijpen.

UPDATE: Ondertussen is er al een gratis mobiele app om hyperlapsen te filmen: Hyperlapse from Instagram (enkel voor iOS momenteel).

Hier vind je 4 schitterende voorbeelden van hyperlapsen.
Het beste te bekijken in HD en full-screen !

Watch and enjoy ! :-)

Bekijk hier een mooi voorbeeld van “virtueel toerisme” met een hyperlapse door Parijs:

Bekijk hier een mooi voorbeeld van “virtueel toerisme” met een hyperlapse door Berlijn:

Bekijk hier enkele hyperlapses van Ben Wiggins:

Bekijk hier een hyperlapse van de Belg Matthew Vandeputte aan het MAS in Antwerpen:

Timelapse fotografie:

Time-lapse-fotografie is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de framerate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film op, waardoor effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal te traag zouden verlopen om zichtbaar te zijn. In dat opzicht is het het tegenovergestelde van filmen met een hogesnelheidscamera.

Het concept achter time-lapse-fotografie is vrij simpel, in het onderstaande voorbeeld wordt een film opgenomen met 6 beelden per seconde en afgespeeld met 24. Dit levert een film op waarbij bewegingen 4 keer sneller gaan dan normaal.

Afhankelijk van de gewenste versnelling kunnen zowel film- als fotocamera’s gebruikt worden voor het maken van een time-lapse-film. Bij filmcamera´s kan de opnamesnelheid verlaagd worden, bij fotocamera´s kan gebruikgemaakt worden van een intervalometer of een eventueel aanwezige interne time-lapse-functie. Moderne camera’s kunnen ook vaak aangestuurd worden door een pc (remote capture). Klassieke onderwerpen van time-lapse-films zijn groeiprocessen van planten en dieren, rottingsprocessen, bouwprojecten en de bewegingen van wolken en hemellichamen.

Stop-motion techniek:

Stop-motion of stop-frameanimatie, is een filmtechniek waarmee speciale effecten in films kunnen worden gecreëerd. De techniek is al bijna net zo oud als filmen zelf en was voor de komst van digitale animatie een van de primaire special effects-technieken in de filmindustrie. Stop-motionanimatie met kleifiguurtjes wordt claymation genoemd.

Voor stop-motion is een (digitale) camera nodig die in staat is om opnames frame per frame te maken. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van de figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle plaatjes achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms. Voor een mooi, vloeiend effect kunnen het best 25 frames per seconde worden gebruikt, maar dit hoeft niet.

Stop-motion is zeer tijdrovend. Indien goed uitgevoerd zal het vloeiend bewegende beelden opleveren, maar het kan ook resulteren tot zeer schokkerige en onregelmatige bewegingen. Om een goed vloeiend beeld te krijgen, heeft men 25 frames per seconde nodig en is het essentieel dat de camera stilstaat. Maar het kan ook dat men de camera een heel klein beetje verschuift zodat het lijkt alsof de camera meebeweegt. Veel amateurs, maar inmiddels ook veel professionelen, gebruiken 12 frames per seconde omdat dat minder tijd kost. Het resultaat ziet er daardoor vaak wel schokkeriger uit.

Michael
Discobaaaaaaaaar aaaaaaaa moeder is in the house... ! 🎉🎉🎉👍🏻😎 #maanrock #mechelen #2800love #belgiumhttps://t.co/CoPhXAl666 - 6 hours ago
Michael