Uitgestelde sms-ticket van De Lijn is het nieuwe wapen tegen zwartrijden

Wie de bus of tram van De Lijn neemt, kent zeker en vast het systeem waarmee je via een smsje een geldig vervoersbewijs kan kopen.

Meer en meer reizigers maken gebruik van het systeem (in 2012 werden 5,6 miljoen sms-tickets aangevraagd, tegenover 3,1 miljoen in 2011), dus dit is een echt succes.

Helaas is er ook een nadeel aan het huidige systeem, nl. dat de zwartrijders snel een ticketje kopen, van zodra ze een controleur zien opstappen. Je moet je sms-ticket altijd aanvragen voor je opstapt, anders rij je dus zwart.
Dit jaar zijn er reeds 14183 processen-verbaal opgemaakt voor zwartrijden, waarvan een 1700-tal  rechtstreeks hadden te maken met het te laat aanvragen van een sms-ticket of zelfs het vervalsen van een sms-ticketje.

Om misbruik tegen te gaan, verstuurt De Lijn sinds vorige dinsdag alle sms-tickets met vertraging. Wie via 4884 een vervoersbewijs aanvraagt, krijgt eerst als antwoord een bericht zonder waarde. “Bedankt voor uw bestelling. Uw sms-ticket wordt binnen 60 seconden verstuurd en is geldig vanaf ontvangst. Koop uw sms-ticket voor u opstapt.”

Aan de hand van dat bericht kunnen controleurs meteen identificeren wie zijn sms-ticket te laat heeft besteld. Wie enkel de eerste sms aan de controleur kan tonen, heeft zijn sms-ticket te laat aangevraagd en rijdt zwart.
Controleurs kijken sowieso altijd na wanneer een sms-ticket is aangevraagd. Wie zijn sms-ticket te laat aanvraagt, moet een boete van minimaal 75 euro betalen.

Samen met extra controles en een on-line filmpje wordt met het nieuwe sms-systeem de nieuwe campagne tegen zwartrijden ingezet.

Michael
Check out my http://t.co/tNcDyiQkr3 users' Team of the Year 2014 #TeamOfTheYear http://t.co/LLj1kpUI32 http://t.co/toilhp8y10 - 3 days ago
Michael